Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hogyan tanult meg az idő ketyegni? II.

A ketyegés feltalálása

Valamikor a 13. század vége felé feltehetően szerzetesekben vetődött fel egy ketyegő szerkezet megalkotásának ötlete. A kolostorok akkortájt a pontosság letéteményesei voltak, hiszen a nap ott szigorú, órákra ( hora ) beosztott menetrend szerint zajlott, amelyben az imaidők pontosan meg voltak határozva.
Az óramű alapötletét akkoriban már ismerték: ha egy feltekert kötélen engedünk lefelé egy súlyt, ezzel mozgásban tartható egy kerékrendszer. A fogaskerekek pedig egy mutatót mozgathatnak. Ami még hiányzott, az egy fajta fék volt, amelynek segítségével szabályozni lehetett a súly esését. Utóvégre a kerékrendszer és a vele összeköttetésben álló mutató csak lépésről lépésre, szabályos időközökben haladhatott előre. Ezt a mesterfogást végül két, egymással derékszöget bezáró fémnyelv segítségével oldották meg, amelyeket egy ide-oda lengő reteszre erősítettek. Ez az "óragátló" szerkezet, amelyet vélhetően a 13. században  találták fel, egy fogaskerékbe illeszkedett. Amikor azt egy pillanatra elengedte, a súly csak akkor hagyta a kereket egy foggal előrébb lépni. Ez a mozgás zörejjel járt, s ez mind a mai napig az idő múlásának jelképe: a ketyegés.

Az új időmérők először a székesegyházak, a gazdag kolostorok és a paloták büszkeségei voltak. Nem telt el azonban nagyon sok idő, s a városháza órájának ütése határozta már meg a munkanap vagy a tanácsülések kezdetét. Az emberek élete az óramutatókhoz kezdett igazodni. Eközben az óramesterek szerkezeteik tökéletesítésén fáradoztak. Jelentős lépést tett előre a holland Christiaan Huygens, aki 1657-ben megalkotta az első ingaórát. A fizikusok akkoriban már régen felismerték, hogy egy meghatározott hosszúságú ingának a kilengéséhez mindig ugyanolyan hosszú időre van szüksége. Attól kezdve, hogy ezt sikerült ritmusmeghatározóként használni az óraművekben, az időmérő eszközök sokkal pontosabbak lettek.

A világ mint óramű

Az óra feltalálása megteremtette egy új világkép alapjait. Első alkalommal hozott létre az ember egy "automatát", egy önmagát mozgató szerkezetet. S ez nem boszorkányos varázslat volt, hanem könnyen belátható fizikai alapelveken nyugodott. Nem lehetséges, hogy ezek a törvények nagyban is érvényesek, és tiszta fizikai alapon jöttek lére a földkerekség megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségei? A világmindenség a maga összes bolygójával vajon nem egyetlen hatalmas automata rendszer -e? Isten pedig nem más, mint órásmester ebben az univerzumban? Ezek a képzetek az úgynevezett mechanikus világkép alkotóelemei, amelyet filozófusok ( mint René Descartes) és fizikusok ( mint Isaac Newton) népszerűsítettek a 17. században. E magasröptű eszméknek az eredete pedig nem volt más, mint egy egyszerű fogaskerék-szerkezet, amelynek meghajtója egy súly.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Lehetséges megvásárolni az Eco Slim-et olcsó áron gyógyszertárakban Magyarországon?

(LaraBauer, 2018.11.17 18:55)

Csak a helyszínen lehet rendelni eredeti eszköz arc fiatalítás Bioretin a jó árat adunk 100% - os garancia a gyártótól. Annak érdekében, használja a speciális formája – a vezetők elfogadják iránti kérelem feldolgozására, valamint küldeni az eredeti krém a bőr regenerálására, az arc. Ha a vásárlás előtt a krém-maszk többet szeretnénk megtudni arról, hogy ez a szer, akkor lépjen kapcsolatba a vezetők – hamarosan hívlak majd a választ a kérdéseire. <a href=http://infazavr.org/bioretin-krem-magyarorszagon-vasarloi-velemenyek-es-ertekelesek-hasznalati-tippek.php>bioretin gyakori kérdések</a> Minél hamarabb a beteg elkezdi használni a krém együtt más elemei terápia (masszázs, ülések egy terapeuta, egy baleseti sebész, egyéb eljárások), a gyorsabb, ő érezni fogja az eredményt. Lesz egy hosszú távú, valamint lehetővé teszi, hogy visszaszerezze a gyorsabb sérülés után, miután tapasztalt betegségek. A legtöbb orvos azt javasolja, hogy az idős betegek használja ezt a gyógyszert, mint a megelőzés, mint a betegségek, valamint a valószínűsége, hogy kárt.